Van Vliet New Plants helpt u in een paar simpele stappen

Ik heb een nieuwe soort! En nu?

Als u op uw bedrijf een nieuwe soort of een afwijking in een bestaand product constateert, of als u bewust aan het veredelen gaat om nieuwe soorten te ontwikkelen dan moet u een aantal stappen zetten om een kwekersrecht te verkrijgen.

Als eerste gaat u uw aanwinst als kweker eerst vermeerderen en een aantal jaren volgen om te zien wat de eigenschappen van het nieuwe product zijn en om er meer ervaring mee op te doen. Nadat u het product zelf goed genoeg acht voor verhandeling, komt het moment waarop u diverse zaken moet gaan regelen.

  • 1

    Wat doe ik met mijn nieuwe plant?

    Als u overtuigd bent van de kwaliteit van uw nieuwe product, neemt u contact op met van Vliet New Plants. Als geen ander weten wij of uw aanwinst voldoende potentie heeft om verder te testen en kwekersrecht aan te vragen. De eerste stap is dan ook vaak het afsluiten van een testovereenkomst, waarna wij een aantal planten uitzetten bij gespecialiseerde kwekers in ons uitgebreide netwerk. Zij zullen gedurende een bepaalde periode (meestal 2 jaar) de plant op z'n kwaliteiten testen om er een goede beoordeling over te kunnen geven. Deze testperiode is kosteloos en als tegenprestatie heeft van Vliet New Plants de optie om de plant aansluitend onder licentie uit te kunnen geven. Als kweker hebt u het al druk genoeg en met onze gespecialiseerde kennis van de markt en de keuze van de juiste kwekers, kunt u er van uitgaan dat uw nieuwe aanwinst onder de beste condities getest wordt.

  • 2

    Wat gebeurt er na de testfase?

    Als de plant de testperiode goed doorgekomen is, kan er kwekersrecht aangevraagd worden. Dit kan per land, per continent (Europa bijvoorbeeld) of voor de hele wereld. Van Vliet New Plants adviseert u hierin. Aan het aanvragen van kwekersrecht zijn kosten verbonden. De kwekersrechtanvraag wordt in de meeste gevallen ingediend bij het Community Plant Variety Office (CPVO) in Frankijk. Direct na indiening wordt er een aanvraagnummer aangemaakt. Dit nummer kan gebruikt worden op de eerste etiketten die voor de verkoop van de eerste planten van belang zijn.

  • 3

    Wat doet het CPVO met mijn aanvraag?

    Om voor communautair kwekersrecht in aanmerking te komen, moeten de planten van het te beschermen ras een onderzoek van een jaar ondergaan. In praktijk blijkt dat er in de meeste gevallen nog een tweede jaar van onderzoek nodig is alvorens tot verlening van het recht wordt beslist. Aan beide onderzoeksjaren zijn kosten verbonden. Voor dit CPVO onderzoek moeten op verzoek 10 tot 15 exemplaren van de nieuwe plant worden ingediend, die binnen een jaar de nieuwe eigenschappen moeten laten zien. Meestal wordt er daarom met tweejarige containerplanten gewerkt. In het onderzoek kijkt het CPVO naar de eigenschappen van het ras en worden deze vergeleken met die van vergelijkbare soorten. Verder wordt er gekeken naar de uniformiteit en bestendigheid van het ras. Wanneer de test met goed gevolg is afgesloten, wordt het kwekersrecht toegekend en wordt het officiƫle verleningsnummer bekend gemaakt.

  • 4

    Wat kost een geheel kwekersrecht traject?

    Aan het verkrijgen van kwekersrechten zijn kosten verbonden. Daarom is het van belang dat uw plantenras kan voldoen aan alle eisen (nieuwheid, onderscheidbaarheid, uniformiteit en bestendigheid). Met onze brede kennis van de markt kunnen we u behoeden voor een aanvraag die zich later niet terugverdiend. Bij veelbelovende nieuwe soorten zorgen we er voor dat uw unieke product in goede handen is en er een wereldwijd netwerk van kwekers achter zit, zodat u het maximale uit uw investering kunt halen. De eerste aanvraag inclusief twee onderzoeksjaren door het CVPO kost ruim €3500. Wanneer het kwekersrecht is toegekend, betaalt u vervolgens jaarlijks instandhoudingskosten van ca. €300 per jaar.

Neem contact op!

Wij rekenen u graag voor hoe u deze kosten binnen de kortste keren terugverdiend heeft. Neem daarvoor contact met ons op.

Lees meer